BSMM c UiTM

“Hanya Yang Berbudi Sanggup Berbakti”

Teknik CPR Bagi Dewasa

Posted by BSMMcUiTM di Jumaat, 21 September 2007

Teknik CPR Bagi Dewasa

 

Kesalahan-Kesalahan Dalam Melakukan CPR

 

Keterangan Bergambar

Teknik CPR

About these ads

9 Respons to “Teknik CPR Bagi Dewasa”

  1. Arthur berkata

    erm… sy nak tanya skit, harap boleh reply dlm masa yg terdekat la???? sy nak tau tek nik cpr yang terbaru dan tepat. sebab sebelum ni ada yg mengatakan compress kena buat 30 kali dalam 1 cycle….??? thx 4 ur reply….

  2. riza berkata

    Konsep dlm melakukan CPR perlu kita fahami terlebih dahulu. 30:2 adalah upgrade version dr kaedah sblm nih iaitu 15:2. Sama juga sblm nih kita belajar ABC dlm CPR. Skang dah tambah DRABC sdgkan DR (Danger & Response) tuh kita dah belajar pun sbnrnya secara tak langsung. Yg terbaru lg ialah DRABCD yg biasanya digunakan oleh pakar atau para-medic, bknnya oleh seorg first-aider.

    Target compression rate ialah sekurang2nya 100 compressions per minute dlm masa 2 minit melakukan CPR.

    30:2 (30 compressions, 2 breaths) adalah 1 cycle. Setiap 30 compressions perlu dibuat dlm masa 18 saat. Jika kaedah ini digunakan, dlm masa 2 minit perlu buat 5 cycles (jika tiada denyutan nadi).

    Manakala 15:2 (15 compressions, 2 breaths) adalah 1 cycle. Setiap 15 compressions perlu dibuat dlm masa 10 saat.

    Kajian yg dibuat oleh Ottawa Health Research Institute, University Of Ottawa pada Nov 2006 tentang perbandingan antara kaedah 30:2 dan 15:2 dari segi kepenatan si pelakunya dan pengukuran kualiti CPR menunjukkan bhw kaedah 15:2 lebih sesuai dipraktikkan.

    Keputusan Kajian dlm masa 5 minit melakukan CPR:

    Compression rate/min : 109.5 (15:2) — 108.1 (30:2)
    Total number of chest compression/5 min : 306.1 (15:2) — 368.1 (30:2)
    Total number perfect chest compression/5 min : 129.9 (15:2) — 131.9 (30:2)

    Dlm masa 2 minit, jumlah tekanan dada yg sempurna:
    26 @ 44% (15:2) — 28 @ 37% (30:2)

    Survey yg dilakukan terhadap mereka yang biasa atau khusus dlm melakukan kerja2 CPR mendapati 61.9% memilih kaedah 15:2 berbanding 38.1% yg terus setia dgn kaedah 30:2

    Kesimpulannya, TIADA BANYAK BEZA DALAM MENGGUNAKAN MANA-MANA KAEDAH SAMA ADA 15:2 ATAU 30:2 DARI SEGI KEPENATAN SI PELAKUNYA DAN KUALITI CPR.

  3. vellary berkata

    nak tanya DRABCD tue apa??? yg sy tau drabc saja… yg D tu ape????

  4. Riza berkata

    DRABCD maksudnya Danger, Response, Airway, Breathing, Circulation, Defibrillator. Defibrillator ini adalah sejenis mesin yg menggunakan electric shock utk menghidupkan kembali denyutan jantung. Mcm yg kita ngk dlm emergency room kat hospital tu lah. Cara sebutan bg DRABC ialah “DR. ABC” (Doktor ABC) manakala DRABCD pula ialah “DR. ABCD” (Doktor ABCD).

    Semua ini dicipta oleh pakar2 dlm bidang perubatan dan hanya digunakan oleh pakar2 perubatan, para doktor, skuad paramedic atau kumpulan profesional yang ditauliahkan. Kita sbg first aider atau ‘skuad bantu mula’ hanya cukup dgn apa2 kemahiran dan kemudahan yg ada pd kita setakat ini. Jadi, kaedah DRABC sudah memadai.

  5. vellary berkata

    thanks..

  6. wan berkata

    sy nak tnye,sy kne wat asgmnt pasal kecemasan bleh bgtaw x ape makne ccr dalam bahasa melayu?n mcm mana untuk melakukan ccr nie

  7. rubellexoid berkata

    kalau utk bayi pula?? CPR mcm mna??? 15:2 juga?

    • Lawrence Lee (VAD 71)-Kampar & Gopeng, Perak DR berkata

      The latest cpr was using 30:2, the differrence between baby, chilren and adult was way to blow and also how deep you press, pls have reference on it. :)

  8. I got this web site from my pal who informed me on the
    topic of this web site and now this time I am browsing this web page and reading
    very informative articles or reviews here.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: